Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου μικρής διάρκειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από φοιτητές του ΟΠΑ, υπό την επίβλεψη μελών ΔΕΠ, σε θέματα που αποτελούν επιστημονικά αντικείμενα σπουδών στο ΟΠΑ. Πιο συγκεκριμένα το περίγραμμα της δράσης είναι το ακόλουθο.
Αποδέκτες της δράσης
Οι αποδέκτες των υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβουλευτικού τύπου θα είναι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες που υποβάλλουν αιτήματα για ένα θέμα που τις απασχολεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://serv.noc.aueb.gr/login/index.php. Το αίτημα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να εμπίπτει στα γνωστικά πεδία του ΟΠΑ.
Αντικείμενο και περιγραφή της υπηρεσίας
Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών συνολικής διάρκειας 100 - 120 ωρών (απ’ όλα τα μέλη της ομάδας) σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 2 - 2½ μήνες. Οι φοιτητές θα επισκέπτονται την επιχείρηση 3-5 φορές. Εκπρόσωποι της επιχείρησης θα μπορούν να επισκέπτονται το ΟΠΑ για συνάντηση με την ομάδα και τον επικεφαλής μέλος ΔΕΠ (1-2 φορές). Στο τέλος της εργασίας παραδίδεται στην επιχείρηση μια παρουσίαση (διαφάνειες - slides) με τις προτάσεις της ομάδας. Ενδεικτικά παραδείγματα θεμάτων αποτελούν η κατάρτιση business plan, θέματα τιμολογιακής πολιτικής, κοστολόγηση προϊόντων, logistics, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ. Η εργασία μπορεί να αφορά και σε υλοποίηση κάποιων ενεργειών (δηλαδή να μην είναι μόνο υποστηρικτική), πχ, δημιουργία αρχείου Excel για κοστολόγηση, δημιουργία λογαριασμού / ιστοσελίδας στα κοινωνικά δίκτυα, κ.ο.κ. Θα υπάρχει μια διαδικασία επιλογής των εταιρικών αιτημάτων. Το κάθε αίτημα θα ελέγχεται, ώστε να αντιστοιχεί στο επίπεδο των φοιτητών.
Ομάδα παροχής της υπηρεσίας
Δημιουργείται μια ομάδα από φοιτητές (μέχρι 3 ανά ομάδα) με επικεφαλής ένα μέλος ΔΕΠ, προκειμένου να εργαστούν πάνω στο αίτημα της εταιρίας. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν φοιτητές 3ου ή/και 4ου έτους με καλούς βαθμούς στα θέματα που καλούνται να πραγματευτούν ή/και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Οι φοιτητές επιλέγουν επιχειρήσεις με τις οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν με βάση τα αιτήματα που αυτές υποβάλλουν. Θα υπάρχει διαδικασία επιλογής των καταλληλότερων φοιτητών για κάθε αίτημα.
Ανταμοιβή φοιτητών
Οι φοιτητές εκπροσωπούν το ΟΠΑ στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικού Προσφοράς του. Άρα, η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και τιμητική. Παράλληλα, αποκτούν επαφή με την αγορά και πρακτική εμπειρία, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι φοιτητές θα λαμβάνουν μια βεβαίωση, ώστε να μπορούν να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο βιογραφικό τους. Θα μπορούν, επίσης, να ζητήσουν συστατική επιστολή από το μέλος ΔΕΠ που επέβλεπε την εργασία τους.
Ρόλος του επικεφαλής μέλους ΔΕΠ
Συντονίζει, καθοδηγεί και παρακολουθεί την ομάδα που έχει αναλάβει την εργασία, καθώς και την πρόοδο των εργασιών.
Για να δηλώσετε συμμετοχή:
- Εγγραφείτε στο portal του ΟΠΑ
- Επιβεβαιώστε το μήνυμα που θα λάβετε μέσω email και συνδεθείτε στη Δράση Supporting Small Businesses.
- Συμπληρώστε την αίτηση στην αντίστοιχη ενότητα (Φοιτητές, Μέλη ΔΕΠ, Επιχειρήσεις)
Κάθε άλλη φορά μπορείτε να συνδέεστε στη δράση SSB ακολουθώντας το σύνδεσμο
http://serv.noc.aueb.gr/login/index.php, δίνοντας τo username και το password.
Frequently Asked Questions (FAQ) - Συχνές ερωτήσεις
ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
SSB - Supporting Small Businesses
Ποιες εταιρείες μπορούν να γίνουν αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών;
Η δράση απευθύνεται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να στηριχθούν εταιρείες που δεν έχουν ικανούς πόρους (οικομικούς, τεχνογνωσία, προσωπικό) να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έναν επιχειρηματικό προβληματισμό/θέμα, φαινόμενο συχνό στις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης. Μπορούν να ενταχθούν και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμοί.
Τι θέματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο αυτής της δράσης;
Το αίτημα - επιχειρηματικός προβληματισμός που μπορεί να υποβάλει η εταιρεία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να εμπίπτει στα γνωστικά πεδία του ΟΠΑ. Στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραγής υπάρχουν 16 προτεινόμενες κατηγορίες αντικειμένων: Ανάπτυξη Ιστοσελίδας, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επιχειρηματικό Σχέδιο, Έρευνα Αγοράς, Κατάρτιση Προϋπολογισμών, Κλαδικές Μελέτες, Κοστολόγηση, Λογιστική, Μάρκετινγκ, Πληροφοριακά Συστήματα, Πωλήσεις, Στρατηγική, Τιμολόγηση, Χρηματοοικονομικά, e-Commerce, Logistics.
Τι περιλαμβάνει η προσφερόμενη υποστηρικτική υπηρεσία;
Η προσφερόμενη υπηρεσία εκτιμάται σε συνολική διάρκειας 100 - 120 ωρών (απ’ όλα τα μέλη της ομάδας), σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 2 - 2 ½ μήνες. Οι φοιτητές θα επισκέπτονται την επιχείρηση 3-5 φορές. Εκπρόσωποι της επιχείρησης θα μπορούν να επισκέπτονται το ΟΠΑ για συνάντηση με την ομάδα και τον επικεφαλής μέλος ΔΕΠ (1-2 φορές). Στο τέλος της εργασίας παραδίδεται στην επιχείρηση μια παρουσίαση (διαφάνειες - slides) με τις προτάσεις της ομάδας. Η εργασία μπορεί να αφορά και υλοποίηση κάποιων ενεργειών (δηλαδή να μην είναι μόνο υποστηρικτική), πχ, δημιουργία αρχείου Excel για κοστολόγηση, δημιουργία λογαριασμού / ιστοσελίδας στα κοινωνικά δίκτυα, κοκ.
Πώς επιλέγονται οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι φοιτητές που θα ασχοληθούν μαζί τους;
Θα υπάρχει μια διαδικασία επιλογής των εταιρικών αιτημάτων και των φοιτητών, στη βάση της συνάφειας του αιτήματος της εταιρείας με τις γνώσεις και ικανότητες των φοιτητών που είναι διαθέσιμοι. Οι φοιτητές μπορούν να προτείνουν επιχειρήσεις με τις οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν με βάση τα αιτήματα που αυτές υποβάλλουν. Δεδομένου του εθελοντικού χαρακτήρα της δράσης, οι υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου θα παρέχονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ομάδων.
Ποια είναι η ομάδα παροχής της υπηρεσίας;
Θα δημιουργείται μια ομάδα από φοιτητές (μέχρι 3 ανά ομάδα) με επικεφαλής ένα μέλος ΔΕΠ προκειμένου να εργαστούν πάνω στο αίτημα της εταιρίας.
Ποιοι φοιτητές μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη δράση;
Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν φοιτητές 3ου ή/και 4ου έτους με καλούς βαθμούς στα θέματα που καλούνται να πραγματευτούν ή/και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Υπάρχει κάποια ανταμοιβή για τους φοιτητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα;
Οι φοιτητές εκπροσωπούν το ΟΠΑ στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικού Προσφοράς του. Άρα, η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και τιμητική. Παράλληλα, αποκτούν επαφή με την αγορά και πρακτική εμπειρία, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι φοιτητές θα λαμβάνουν μια βεβαίωση, ώστε να μπορούν να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο βιογραφικό τους. Θα μπορούν, επίσης, να ζητήσουν συστατική επιστολή από το μέλος ΔΕΠ που επέβλεπε την εργασία τους.
Ποιος είναι ο ρόλος του επιβλέποντος καθηγητή;
Ο επιβλέπων καθηγητής θα συντονίζει, καθοδηγεί και παρακολουθεί την ομάδα που έχει αναλάβει την εργασία, καθώς και την πρόοδο των εργασιών.
Υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση για την εταιρεία;
Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά τον χρόνο των φοιτητών και του επιβλέποντος καθηγητή. Εάν μια συγκεκριμένη δράση απαιτεί από τη φύση της οποιασδήποτε μορφής έξοδα για την υλοποίησή της (μακρινές μετακινήσεις, προμήθεια υλικών, εξοπλισμού, υπηρεσιών, κοκ), αυτά επιβαρύνουν την εταιρεία.
Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών;
Στην παρούσα αρχική περίοδο υλοποίησης της δράσης, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη συλλογή συμμετοχών από ΔΕΠ, φοιτητές και επιχειρήσεις και τη δημιουργία ομάδων εργασίας μέχρι τον Ιούλιο, ώστε η υλοποίηση των έργων να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2013.
Υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής αιτημάτων συμμετοχής στη δράση αυτή;
Στην παρούσα αρχική περίοδο υλοποίησης της δράσης, ως καταληκτική προθεσμία υποβολής συμμετοχών ορίζεται για τους φοιτητές η 10/6/2013 και για τις επιχειρήσεις 30/6/2013.
Πότε θα ξέρει η επιχείρηση εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα;
Οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για επιπλέον διευκρινίσεις;
Ηλεκτρονικά στο ssb@aueb.gr και τηλεφωνικά στο 210-8203 216 (κα Αλίσια Αργυροπούλου)
Επικοινωνία
κα Αλίσια Αργυροπούλου, ssb@aueb.gr, Τ: +30 210 8203 216 / F: +30 210 8214 081