ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
E-MAIL
ΕΚΤΥΠΩΣH

Φοίτηση και Σπουδαστικά
Βιβλιοθήκη
Ηλεκτρονική Μάθηση
Διοικητικές Υπηρεσίες
Πρόγραμμα Έρασμος
Οργ. Φοιτητών, Αποφοίτων
Αθλητικές και
Πολιτιστικές Δραστηριότητες
Περιβαλλοντική Πολιτική
Γρήγορη Πρόσβαση
Webmail
Webmail Προπτυχιακών
e-Class
Δικτυακή Βοήθεια
Επικοινωνία για Θέματα Εκπαίδευσης
Σύστημα Δήλωσης ΒλαβώνΑνακοινώσεις Προκηρύξεις Εκδηλώσεις Αρχείο

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης


Ίδρυση - Ταυτότητα

Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης είναι το αρχαιότερο Τμήμα στον χώρο των Οικονομικών Επιστημών στην Ελλάδα. Η ίδρυσή του συμπίπτει με την ίδρυση της ΑΣΟΕΕ το 1920. Σαφής διάκριση μεταξύ των Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών γίνεται για πρώτη φορά το 1955. Τα δυο Τμήματα ανεξαρτητοποιούνται πλήρως το 1984 και ονομάζονται Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1978 λειτουργεί το πρώτο Πρόγραμμα οργανωμένων μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα. Το Τμήμα αποκτά τη σημερινή του ονομασία (Τμήμα Οικονομικήε Επιστήμης) το 1989. Σκοπός του Τμήματος είναι η συμβολή στην προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης και η εκπαίδευση οικονομολόγων υψηλού επιπέδου.

Το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στον διεθνή επιστημονικό κλάδο και με κριτήριο το συνολικό έργο -ερευνητικό και διδακτικό- των μελών ΔΕΠ, αποτελεί το κορυφαίο Τμήμα της χώρας στον τομέα της Οικονομικής Επιστήμης. Το Τμήμα είναι, επίσης, πρώτο στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών μεταξύ των Τμημάτων της κατηγορίας του. Οι πτυχιούχοι του γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα πλέον γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.


Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει εξήντα δυο (62) μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Το κάθε μάθημα διδάσκεται τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Σε ορισμένα μαθήματα, όπου κρίθηκε αναγκαίο, έχουν προστεθεί μία ή δυο ώρες για φροντιστηριακές ασκήσεις. Το Τμήμα διατηρεί το δικαίωμα να μην προσφέρει ορισμένα μαθήματα κάθε χρόνο για τεχνικούς ή διοικητικούς λόγους. Για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τριάντα έξι (36) μαθήματα, πέρα από το μάθημα της ξένης γλώσσας και τα μαθήματα Διδακτικής και Παιδαγωγικής. Από τα μαθήματα αυτά, τα δεκαοκτώ (18) είναι υποχρεωτικά και αποτελούν τον κορμό του Προγράμματος. Από τα υπόλοιπα δεκαοκτώ (18), τα οκτώ (8) είναι υποχρεωτικά της κατεύθυνσης που θα επιλέξει ο φοιτητής και τα δέκα (10) είναι μαθήματα επιλογής.


Πρoγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στοχεύουν στην εμβάθυνση της επιστημονικής κατάρτισης των οικονομολόγων. Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται μέσω ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται τόσο στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης όσο και στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρει ή στα οποία συμμετέχει το Τμήμα είναι τα παρακάτω:


Διδακτορικό Πρόγραμμα Σπουδών

Σκοπός του Διδακτορικού Προγράμματος στα Οικονομικά είναι να προετοιμάσει υποψήφιους που επιθυμούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή ή ερευνητική σταδιοδρομία. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν θέσεις μελών ΔΕΠ, καθώς και ανώτατων στελεχών σε τράπεζες, επιχειρήσεις και άλλους Οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Διδακτορικό Πρόγραμμα στα Οικονομικά λειτουργεί από το 1978 και κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο οργανωμένα Διδακτορικά Προγράμματα που προσφέρονται από διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Προοπτικές Απασχόλησης

Όσοι από τους πτυχιούχους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση των διπλωμάτων επιπέδου Master και Διδακτορικού (PhD) μπορούν είτε στο Πανεπιστήμιό μας είτε σε άλλα Πανεπιστήμια. Η φοίτηση στο συγκεκριμένο Τμήμα θέτει τις βάσεις για επιτυχή σταδιοδρομία σε μεγάλους διεθνείς και ελληνικούς Οργανισμούς, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας μας και των χωρών του εξωτερικού και για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα Πανεπιστήμια.


Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος

Καθηγητές
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΕΤΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΛΛΙΝΤΖΑΣ ΤΡΥΦΩΝ (Σε αυτοδίκαιη αργία)
ΚΥΡΙΑΖΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΛΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΛΥΒΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
ΤΖΑΒΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΤΣΙΩΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Αναπληρωτές Καθηγητές
ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΛΑΧΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ
ΠΕΠΕΛΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ - ΣΑΠΦΩ
ΣΚΡΕΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (υπο διορισμό)

Ομότιμοι Καθηγητές
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΛΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΠΗΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ †
ΡΗΓΙΝΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Επίκουροι Καθηγητές
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΓΚΕΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΙΑΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΑΠΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Λέκτορες
ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Πρόεδρος: ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Προϊσταμένη Γραμματείας: Σιγούρου Φλώρα, Tηλ: 2108203 303
2108203 304
2108203 305, Fax: 2108238 249, e-mail: econ@aueb.gr
Ιστοθέση: http://www.econ.aueb.gr/
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, ΤΚ 104 34 Αθήνα
Tηλεφωνικό Κέντρο: +302108203 911, e-mail: webmaster@aueb.gr
© Copyright 1996 - 2014 | Athens University of Economics and Business